Tips a tenir en compte a l'hora de fer una taula dolça...i quedar bé!





Resulta que teniu l’aniversari d’algú important per a vosaltres que us demana que porteu els postres, o us esteu iniciant en l’aventura de la rebosteria i us demanen un pastís per molta gent. Crec, personalment, que un pastís és fa més avorrit i en segons quins events, quedes molt bé amb una taula dolça variada. Quan veus la cara de la gent mirant-se-la, sense saber per on començar a agafar, comentant cadascun dels cupcakes. De veritat que veig en els adults la mirada d’un nen i això no té preu. Així que animeu-vos a fer una taula dolça!
 En aquest post us explicaré quins són els punts bàsics a tenir en compte a l’hora de fer-la, bé, els que jo tinc en compte. Us posaré d’exemple la que vaig fer la presentació del llibre de la meva cosina i vosaltres ho podeu aplicar al vostre àmbit.

 És molt important saber per a qui és aquesta taula dolça: No és el mateix que vagi dirigida a un nen, que a un grup d’adults intel·lectuals, que a un grup de dones jubilades que fan ball de saló... en el primer cas, per exemple, utilizaria tons pastelosos, infantils i agradables; en el segon, probablement ho faria tot més sobri i en el tercer probablement utilitzaria tons cridaners, vemells, granates i purpurina, mooolta purpurina.
Entrevista amb el client: en el meu cas, la meva clienta era la meva cosina que conec prou bé però si la persona es desconeguda, estaría bé una petita entrevista. Penseu que els vostres gustos no són els de tothom i que us heu de cenyir als gustos de la que l’encàrreg.
No he soportat mai els programes aquests de la televisió que es dediquen a canviar l’estil de les persones en nom del “coneixement de l’estilisme” i les veus allà a les pobre amb cara de prunes agres, sabent del cert que quan acabi el programa es tornarà a posar els horribles pantalons florejats que tan li agraden.
Heu de saber coses com si hi ha algun color que no soporta o algun gust. Per exemple, en un baby shower, suposem que la mare espera un nen però ella no soporta el color blau. De fet, res a l’habitació és d’aquest color però vosaltres no ho sabeu i feu la taula dolça tota blava perque és un nen. Això seria un fracàs.
 Tenir en compte la temàtica: és molt important. Heu de saber si es tracta d’un aniversari, d’unes bodes d’or, d’un comiat d’algú que marxa a viure fora, d’un benvingut a la  familia o un baby shower... Mil coses.
El meu cas per exemple: presentació del llibre de la meva cosina “ Missió Tribaitirtz”. Jo sé els seus gustos (que per altra banda són molt semblants als meus) però en aquesta ocasió no es tractava d’ella sinó del seu llibre. El llibre parla d’un gat que ajuda a la seva ama, una trobairtiz, a que es cantin els seus poemes. Doncs com a element central vaig fer un pastís amb el gat, el protagonista. L’altre pastís el vaig fer d’una de les escenes claus del llibre. Sha de notar que m’he llegit el llibre i que tota la taula gira al seu voltant.
 Jugar amb els colors: després d’haver parlat amb la clienta de quins colors NO li agraden, ve el moment de la vostra inspiració. No quin color t’agrada a tu (faries totes les taules del mateix, sí a mi també em passa) sinó, quin color és el més adecuat per l’ocasió. En el meu cas, el llibre està il·lustrat jugant sobretot amb el groc. Per altra banda, durant la trama del llibre (que no us explicaré, l’heu de comprar!) el color violeta hi juga un paper molt important. Així doncs, tenia ben clar els dos colors de la meva taula dolça.

 
No us passeu; menos és más: parlant de colors, no us passeu. Hi haurà taules que podrieu aplicar-n’hi molts de colors però llavors perdrà uniformitat i elegància i es veurà una barreja que ni s’entendrà. El color treurà el protagonisme a la temàtica i a més no deixarà brillar la taula.
Tenir en compte el gust del receptor: a part del color hi ha moltes altres coses. A mi em xifla l’estil vintage però no li puc fer a una persona que li encanta l’estil minimalista i modern. O per exemple, en el cas d’exemple, el llibre està ambientat en l’època medieval i això s’ha de tenir en compte.
Element central: Tota taula dolça ha de tenir un element central que destaqui per sobre dels altres, ja sigui amb posició, altura o volum. A mi m’agrada que sigui un pastís no molt gran, que situo a la part central i posterior de la taula i que poso més elevat que totes les altres coses.
En aquest cas vaig optar per fer dos pastissos de 15 cm, perque considerava que hi havia dos elements principals a la trama del llibre. El protagonista el vaig posar una mica més elevat que l’altre; també n’hagués pogut fer un de gran amb dos pisos i a cada pis la temàtica. Això ja va a gustos, temps i habilitat.
  Decoració amb fondant: està molt bé introduir elements de decoració amb fondant. A la gent li encanten i que siguin comestibles encara més. Ara bé, com amb tot, han de tenir un sentit. De res serviria que amb aquesta taula meva jo hagués decorat els cupcakes amb forma de bebé o porquet. A vegades, amb l’ànsia de demostrar l’habilitat amb el fondant cometem errors d’introduir elements que estan en desacord amb la temàtica i que poden destrossar una taula dolça.
Jo per exemple, com que el llibre es basa en l’epoca medieval, d’escriptores i pergamins doncs vaig fer la decoració en funció d’això.
-         Mini cupcakes amb pergamins enrotllats
-         Cupcakes amb pergamins extesos on hi vaig escriure noms de les trobairitz més famoses de l’època medieval.


Detalls: la gent es fixa molt amb els detalls. Sovint intento veure la reacció de la gent quan els encara no saben que l’autora sóc jo i miro. És increíble com sovint centren la seva atenció en aquell petit detall que tu pensaves que hi havies perdut tant temps i ningú es miraria. Doncs sí, perdeu-hi temps perque és el que dóna classe, distinció i glamour a la vostra taula dolça.
Postres fàcils de presentació acurada: sigueu simples i pràctics. Moltes vegades fer postres més elaborats ens fan la vida mot difícil i el client al final no ho nota. És a dir, si ho feu com jo, com a hobbie, com a favor o com a regal i treballeu com jo, doncs el temps escasseja força. Jo ho vaig fer tot en dues nits així que tenia clar que havia de fer coses senzilles i ràpides. No em posaria a fer una meringue o un suiss meringue que són més costosos de fer.
També heu de jugar i fer coses que aguantin bé i senzilles de fer però que amb una presentació acurada donin joc. Per exemple, una cosa que sol agradar molt i molt molt ràpida i fàcil de fer és el brownie però presentat a la taula amb quadrets no quedava gens bé. Doncs amb un tallador de galetes vaig fer forma de cor i a sobre hi vaig enganxar amb ganache de xocolata un cor de fondant. Va quedar bonic, diferent i va ser de les primeres coses que va volar.

Han d’estar bons: la presentació de la taula, els colors i tot està molt bé però sobretot ha d’estar bo. En aquesta taula em va soprendre molt que la gent em deia que tot estava bo i ho deien com sorpresos. En tot aquest boom del cupcake sovint la gent en fa i per descuit els venen secs, o de materia prima no tan bona i estant adquirint una fama no merescuda. La clau és escollir pa de pessics que sapigueu (perque ja heu fet anteriorment) que surten esponjosos. Jo vaig començar a fornejar dos dies abans: els pa de pessics dels pastissos un cop freds els vaig embolicar amb paper film i tancats amb un tupper.El cupcakes, un cop freds els vaig tancar també a un transportador (sino en teniu, agafeu una tupper ben gran).
A l’hora de decorar-los espero fins l’últim moment i baño amb almívar els pisos de pa de pessic del pastís. No deixo ni un sol cucpakes sense farcir ja sigui amb melmelada, ganaché de xocolata, sirop...Veure com la gent li pega mossegada i li regalima xocolata...no té preu!

Introduir elements craft: tinc una amiga aficcionada al craft (gràcies Noe) amb la que vaig parlar uns dies abans. Així va sorgir la idea d’introduir elements cratf a aquesta taula. Si busqueu per la xarxa en trobareu deu mil idees però com sempre....vigileuuu! Jo em vaig comprar una troqueladora (n’hi ha de molts tipus però a mi em va encantar la rodona amb ribet). Vaig escanejar els dos protagonistes de la novela i els vaig “troquelar”, pegats a un pal de fusta i ja tenia uns toppers.
Prepareu-vos perque descoberta aquesta troqueladora ja no pararé!!!!!!!!!!


Estovalles: és una part important de la taula i que sovint no li donem la importància que té. Jo vaig cometre el mateix error fins que me’n vaig adonar que realment la taula dolça podia baixar molt la nota per culpa d’això. Defugiu de les estovalles aquestes blanques típiques dels restaurants barats o de colors cridaners i de paper d’un sol color però que fa unes aigues estranyes. Jo finalment vaig optar per una opció fàcil, senzilla i elegant. Vaig anar a una botiga de teles i vaig demanar una tela, tipus llençol, blanca i el més opaca possible i estic encantada amb ella.Quasi sempre l’utilitzo, tan si la taula és més rústica, vintage o moderna perque va amb tot i segons com, jugo amb altres teles. Per exemple, en aquesta taula vaig utilitzar una tela de green gate per cobrir un stand fet de fusta (per Ferran) i així donar-li un toquet de color.
Tingueu en compte de comprar-la sempre més gran que petita perque sovint us posaran les taules al loc on feu l’event i no sabeu com són. No s’han de veure uns caballets sota la taula, ni unes potes cutres de plàstic; li treuria glamour a la taula!


Varietat de rebosteria: estar clar que això variarà en funció del client, les circumstàncies i moltes altres coses però jo us recomano que no feu només una taula de cupcakes. L’experiència em diu que sempre hi haurà algú a qui no li agradin o que digui “si, però molt empalagosos, això és massa per a mi...”. En aquesta taula per exemple, vaig combinar donuts, minicupcakes (així us treieu de sobre als que diuen que un cucpake empalaga massa), nubes, brownie, pastissos....a vegades i podeu posar ampolletes amb sucs o llet..
El clima: tingueu molt en compte l’estació de l’any que serà el dia de la taula dolça. És a dir, si és en ple estiu a uns jardins o a un interior sense aire acondicionat, doncs no sens pot ocòrrer fer coses caduques amb la calor per dos motius: primer perque podeu causar un problema de salut pública (i això no ho volem,oi?) i segona perque segurament es desfarà el frosting. Per tant, res de cupcakes amb crema de formatge, ni nates. Si per exemple ho feu al costat de la platja en una època que sol ser molt humida, teniu en compte que el fondant “suarà” i començaran a aparèixer desagradables gotes a sobre del pastís.
Lloc: és important saber el lloc on es fa l’event per tenir en compte la decoració. No sempre tindrem un bonic jardi o paret que en pugui ajudar amb la taula. De vegades no és així i si voleu quedar bé ho heu de tenir en compte. A nivell de “favor” és igual, però si cobreu pel servei ha de ser perfecte. En el meu cas, vaig cometre l’error de no preguntar i vaig donar per fet que seria una llibreria amb estants de fons, que ja em semblava bé. Però la llibreria era molt petiteta i em van posar a una sala del costat, un pèl més freda. Si sabeu amb antel·lació que serà una sala així o el fons és una paret bruta o poc bonica, podeu portar teles per posar al darrera o globus enganxats a la part del darrera...


Doncs aquests són els meus consells per a fer una taula dolça. Tingueu en compte que són els MEUS, no he après de ningú que no sigui de la meva propia experiència i us explico el que jo faig per a que no cometeu els mateixos errors que jo algun dia vaig fer. Amb això vull dir que potser trobeu algu superprofesional que us diu el contrari! Vosaltres llegi-ho tot i a gafeu el que més us interessi  que per això estem!
Espero que us serveixi.

CONVERSATION

7 comentarios:

  1. Quina entrada, Neus! Molt i molt útil, de veritat. Jo no he fet mai cap taula dolça, però de vegades faig algun berenar amb les amigues i ho presento tot en una taula. Aquest post em servirà per millorar les presentacions. Moltes gràcies, guapa.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Chus! M'alegro que t'hagi agradat! Segur que et quedaran unes taules espectaculars!

      Petonets!

      Elimina
  2. Boníssims consells i maquíssima taula dolça literària!!! Noia, haig de provar això dels troquelats!!! Ho trobo preciós! Com diuen les meves filles, la teva cosina va haver d'al·lucinar! Un petonarro!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si, la meva cosina es va posar molt contenta....li va encantar!
      Respecte a la troqueladora, vigila perquè crea molta adicció!

      Petonets!

      Elimina
  3. molt bons consells i una taula dolça preciosa!!

    ResponElimina
  4. Hola, no sé si t'agrada tot tipus de cuina, però si és així, compartim això amb tú:
    1r Concurs de receptes de cuina amb tòfona de Centelles.

    Benvolgudes persones que us dediqueu directa o indirectament al món de la cuina:

    Us volem donar a conéixer el concurs de receptes de cuina amb tòfona que organitza el nostre municipi amb motiu de la 6a Fira de la tòfona de Centelles (21 de desembre tot el dia, 22 de desembre al matí).

    Podeu consultar les bases al següent enllaç http://centellescapitaldelatofona.wordpress.com/2013/11/10/bases-del-concurs-de-cuina-centelles-capital-de-la-tofona-2013%E2%80%B3/ i informació genèrica a http://centellescapitaldelatofona.wordpress.com/ .

    Us animem a enviar les vostres receptes i/o les vostres fotografies amb tòfona negra. El termini finalitza el proper 10 de desembre.

    També podreu seguir les nostres receptes fent un m’agrada a la pàgina de seguidors Facebook Centelles, capital de la tofona – Centelles, capital de la trufa

    Agrairem ens feu difusió entre els vostres amics/seguidors, i us convidem a gaudir de la 6a fira de la tòfona el cap de setmana del 21 de desembre (dissabte tot el dia) i 22 (diumenge, matí), amb una agenda plena d'activitats, entre elles, cursos de cuina gratuïts amb degustacions. Aquest any tindrem el restaurant les Cols d'Olot. No us ho perdeu!

    Salutacions,

    Virtuts Saez

    Tècnica de turisme

    Promoció Econòmica Osona Sud - Alt Congost

    Tel 938-811-257

    Fax 938-812-094

    saeznv@diba.cat

    ResponElimina

Subir