Havia quedat amb la Renata a
Bouvette, a Barcelona. Sabia que amb ella, seria un lloc amb encant i així va
ser. Arribo un quart d'hora abans volent-me assegurar del lloc, estar
tranquil·la, preparar la camera i repassar l'entrevista. Busco un raconet
perquè penso que quan més tranquil·les millor, mentre miro la quantitat de
cupcakes i bundcakes que envolten tota la cafeteria. Dues noies s'asseuen al
costat mentre xerren amb un to de veu baix. Sembla com si l'aspecte dolç i melancòlic
de l'ambient ens portés a tots a parlar de la mateixa manera.
A les 10 clavades, amb una
puntualitat anglesa, la Renata entra per la porta. Vesteix encantadora amb un
vestit color mostassa preciós, cobert amb un cardigan. Els cabells rossos, llavis
vermells i coloret, un conjunt que conflueix amb un aspecte agradable, dolç i
amb cert toc innocent. La Renata és la protagonista de la Vida en Dolç, un
programa exquisit on hi hagi, que combina receptes i manualitats seguint el fil
argumental de la seva vida i de les seves amigues. Ara el programa ha tret un
llibre de la Vida en Dolç i estic amb ella per a que
m'expliqui tots els detalls, com serà i quan sortirà. Ens demanem un té amb
llet amb un toc avainillat i ens posem a parlar en una entrevista que més que
això, sembla una conversa d'amigues un preciós matí de Divendres.
Llegiu ben atents!
Hola Renata! Encantada de veure't i
enhorabona pel llibre! Com va sorgir la idea de fer el llibre?
Doncs la idea va sorgir a través de
l'editorial Ara i la productora La Cream que es van posar a parlar i van
arribar a la conclusió que no hi havia un llibre de rebosteria en català de
receptes de rebosteria que alhora cuidés l'estètica i jugués amb allò que és
tendència. En canvi en altres idiomes (anglès, espanyol...) n'hi ha mols que
funcionen molt bé. Es van inspirar amb el programa i així va sorgir la idea.
Així doncs trobarem les receptes
basades en el programa però quin tipus de receptes ens podem trobar?
De tot tipus, des de les clàssiques,
les de l'àvia, receptes de l'àvia anglesa donant-li un toc una mica anglosaxó i
també receptes més creatives, innovadores o menys conegudes. Desde cupcakes,
red velvets, bombons...una miqueta de tot.
Pels qui no hagin vist mai el
programa de La Vida en Dolç, que suposo que són pocs, com el definiries aquest
llibre?
És un llibre que tan si has vist el
programa com si no, pot arribar a tothom i pots seguir el fil del programa. És
un llibre molt visual, amb moltes fotografies, el tema del disseny està molt
acurat de manera que si no t'agrada seguir les receptes al peu de la lletra,
pots mirar les fotografies i fer els teus canvis.
A més a les receptes també hi ha
alternatives a les receptes i en el cas que ens falti un ingredient, veiem per
quin el podem substituir. Tot depèn de la creativitat!
De tots els postres del llibre, amb
quin es quedaria la Renata?
Em quedaria amb el cheesecake de l'àvia, és un d'aquells clàssics que realment l'has de saber fer bé.
Em quedaria amb el cheesecake de l'àvia, és un d'aquells clàssics que realment l'has de saber fer bé.
En aquest llibre trobem aquest
tarannà dolcet i càlid del programa?
Si, ha agafat molts elements del programa i es clar, la dolçor també la té! També trobem el fil conductor del programa que ens porta a través del llibre, que és la meves vivències, la història que entrellaça tots els postres.
Si, ha agafat molts elements del programa i es clar, la dolçor també la té! També trobem el fil conductor del programa que ens porta a través del llibre, que és la meves vivències, la història que entrellaça tots els postres.
Moltes vegades en llibres de
rebosteria ens passa que hi ha ingredients que ens costen trobar. Hi ha algun
ingredient específic que haguem de buscar en llocs especialitzats?
Fa temps costava trobar ingredients
i productes com colorants, vainilles...que són imprescindibles per a aquest
tipus de postres però avui en dia hi ha moltes botigues que venen aquest tipus
de productes. Per tant no crec que hi hagi cap problema en aquest sentit.
Sempre des de el programa i en aquest cas de del llibre, s'intenta que els
postres siguin molt fàcils i que arribin a tothom.
Perquè creus que de tots els llibres de les prestatges de la
llibreria, han d'escollir el de La Vida en Dolç?
Començant perquè és un llibre molt
atractiu visualment, també destacar què és un tipus de cuina fàcil de treballar
per tothom . A més també inclou el tema de les manualitats i de la decoració
que es un al·licient més que pot
inspirar a la gent. Per exemple si has de preparar un berenar tens la recepta
però a part pots decorar la taula perquè aixé els teus convidats estiguin molt
a gust. És un petit detallet però que fa patxoca i com és fet a mà, encara té
més valor.
Quin postre del llibre faries a una
amiga que està passant un mal moment?
El brownie. La xocolata mai falla,
és un dels ingredients que dóna "vidilla" jejeje...
Hi trobem algun pastís dieta o és un
concepte incompatible?
És un concepte que el tenim en
compte en el programa on vam fer un capítol en especial per pastissos de dieta.
Normalment pastissos i dieta solen anar per separat però si els fas amb una
freqüència moderada i els menges amb moderació, sempre són una petita alegria!
Però sí que és veritat que podem jugar i
enlloc de posar un sucre pots posar un substitut menys calòric però que
endolceixi.
En aquest llibre no hem inclòs cap
recepta com a tal, però sí que hi podem trobar un smoothie de mango, pera i
taronja i sucs de poma i té verd.
Quines dificultats, si és que n'hi
hagut, heu tingut a l'hora de fer el llibre?
Doncs una de les dificultats va ser
escollir quines receptes havíem d'incloure perquè a nivell de programa n'hi
havia tantes que es feia complicat. El s'ha intentat fer és un conjunt de
receptes amb diferents ingredients, diferent fruites, productes, diferents
formes de fer els postres...
Si ens trobem com la Renata, que en
una ocasió se li va trenca el forn, tenim alguna recepta que la puguem fer
sense enfornar?
Doncs si, hi ha un munt de receptes
que es poden fer sense forn; molts cops associem el forn amb la rebosteria i
sí, és un aliment bàsic si et vols introduir en aquest món però de vegades
podem fer postres amb gelatina, puddings...
Quines eines són les bàsiques que
ens farien falta a l'hora de fer les receptes del llibre?
No fan falta moltes eines, intentem
fer que en les receptes no en necessitis moltes. Necessitem: una batedora i si
no tens l'alternativa de la batedors de varetes manuals, motlle... Per a mi una
eina bàsica és la "llengua" de goma que et facilita molt la vida i l
pots trobar a tot arreu.
Què en penses de l'augment de
l'interès de la rebosteria anglosaxona dels últims anys?
Penso que realment està genial que
passi perquè està molt bé mantenir la rebosteria tradicional anglosaxona perquè a mi personalment m'agrada
molt de sabors, textures.... La part visual dels pastissos anglosaxons és molt important
i és trobo que és una manera d'obrir el camp de visió i obrir-nos a altres cultures. Per això al llibre també expliquem una mica
l'origen de les receptes que també és interessant, per exemple, del red velvet
perquè té aquest color, perquè té aquest nom...
Quins són els teus referents en la
rebosteria?
M'agrada molt la Rachel Hook que no
només fa rebosteria però a l'hora de fer-la, inspira molt. Com tots els cuiners
anglesos com el Jami Olivier, que transmeten molt la passió per cuinar. Dels
seus programes o llibres m'agrada que a part de la qüestió estètica, és que
poden fer una cosa molt simple però li posen molta passió, de manera que
t'entren ganes de posar-te a cuinar. Quan fan un pastís intenten que tots els
sentits, tinguin joc en el postre.
Una altra referent és l' Escribà i
és una d'aquelles persones inspiradora i innovadora, que sempre estant buscant
alternatives.
Ja m'has dit abans que en el llibre
també hi podem trobar manualitats. Explica'm millor això.
Al llibre trobem manualitats que ens
ajudaran a que si estem preparant un pastís i volem donar-li un puntet més al
nostre postre ho puguem fer amb aquestes manualitats. Fem des de petits
elements decoratius fins a regalets que podem fer a un amic. Ho intentem fer
amb molts elements reciclats, de manera que a vegades amb quatre coses que
tenim per cosa podem fer un detallet que a més té el segell del DIY.
A partir de quan trobarem el llibre
a la venta?
A partir del 9 de Març a totes les
llibreries de Catalunya, País Valencià i Illes Balears.
M'encanta la Renata i el seu programa...sempre fa receptes fàcils de resultats extraordinaris...n'he fet més d'una!!! Espero adquirir el llibre aviat...Que bé que l'hagis pogut entrevistar, i fer-nos arribar a tots les seves paraules! Petonarros!
ResponEliminaHola Mònica!
EliminaSí, ja sé que ets una seperseguidora! Vaig pensar molt en tu quan em van proposar el tea de l'entrevista!
El llibre...val molt la pena guapi! Gràcies per ser-hi sempre!!!