Invasió cerebril de tortell de reis!!!


Doncs si, si...al final he acabat fent...un TORTELL DE REIS!!!



No sé com ha estat, no sé com m’ha pogut passar...és que no ho sé, encara no ho puc entendre!

Recordo que ja havien passat els Nadals i estava tranquil·lament amb la meva rutina diària, pensant en el meu pròxim post. Com quasi cada vespre, quan arribo a casa faig un repàs de tots els blocs que segueixo, buscant receptes interessants per després contar-vos-les a vosaltres (ho faig fins que els meus ulls es comencen a tancar sense avis previ, així, a traïció).



Però em vaig trobar amb una petita sorpresa: un munt de receptes de tortells de Reis han començat a envair la xarxa! 

Si, si!!! 


I també han degut envair els cervells de les meves bloggers preferides i han fet que tothom comencés a parlar d’ells!!!!!

Ha estat una invasió en tota regla i lo pitjor és que aquests Tortells són llestos, sabeu? 



Ho fan sense que les víctimes se’n adonin; les deuen atacar mentre dormen, de manera que quan s’aixequen pel matí, els hi entren unes ganes irresistibles de començar a fer tortells. Si la cosa segueix igual, algun dia començaran a aparèixer tortells gegants per les ciutats, tortells que es pujaran als gratacels agafant d'ostatge a una pobra bloggera repostera que s’ha negat a fer la seva recepta!



Caminaran lents, amb passos agegantats que faran tremolar el terra a cada passa i la gent ens quedarem tancats a casa, a dintre els armaris, agafats al llevat fresc i dient-li a l’orella que no es preocupi, que el salvarem. Tancarem els ulls, ben fort, i esperarem a que passi els dia de reis...



I es clar, vaig pensar jo, faig un cupcake per pròxim post? Començo a tenir mono de cupcakes....però es que sembla que no hi pega. No sé...jo sóc diferent, jo no em deixaré envair pels tortells mentre dormo. 




Jo em mantindré ben desperta i alerta!

Però ja us dic, en algun moment em vaig adormir i llavors...llavors ja va ser massa tard! Una espècie de força maligna es va colar entre les meves neurones, les va alterar i de cop vaig dir “i si faig un tortell de Reis?”



Ahhhhhh!!!!!! Ja ho he dit, ja ho he dit!!! Pitjor: ja ho he pensat, ja ho he pensat!!!!

I la cara del pobre Ferran, que em mira i diu: “Tu? Tortell de Reis? Però si odies el dia de Reis!”.

I jo que no trobo explicació, que ja ho sé que no m’agraden els reis (els tortells m’encanten, me’n podria menjar quatre de cop). Però ara ja m’ha entrat al cervell, ara ja no el puc fer fora, ara ja ho de fer.


Així que com la meva feina m’ocupa força temps i la meva invasió cerebril va ser força tardana, em vaig veure el divendres aixecant-me una hora abans de començar una dura jornada laboral per començar a amassar un tortell de Reis...si. si, cada cop que ho dic em sorprenc més a mi mateixa. 
Però si encara era fosc!!! No anem bé, no anem bé!!!


I tot això, sense tenir-les totes amb mi! 

Resulta que la recepta del tortell té tres handicaps per a mi:

Necessita moolta paciència

Necessita temps

Porta dos components amb els que he tingut males experiències: el llevat fresc i la farina de força.


Una vegada que vaig fer una recepta amb aquests dos components la cosa va ser força catastròfica. Ni va doblar el seu volum a les dues hores, ni res de res. Finalment va quedar com una massa hiperelàstica, que quan l’amassava no només no conservava la forma sinó que es tornava a convertir en bola, i es movia com si tingués vida! 

Quan més l'amassava més duresa agafava, més costava estirar-la i més ràpid tornava a ser una bola. Estic segura que tenia vida pròpia!


Però estic disposada a arriscar-me, a barallar-me amb la massa vivent i a fer un tortell de Reis. Però que consti que ho faig només per que he estat víctima d'una invasió cerebril.

Em miro al Coulant, sempre assegut al meu costat i li dic 
“ Desitja'm sort!”.




TORTELL DE REIS FARCIT CREMA:

INGREDIENTS:

650 g de farina de força

250 ml de llet tèbia

25-30 g de llevat fresc

120 g de sucre

120 g de mantega desfeta

2 ous

10 g de sal

Pell ratllada d'una llimona gran i una taronja

Fruites per decorar

Una taronja per decorar

Ametlles laminades per decorar (*2)


MÈTODE:
En primer lloc agafem una part de la llet tèbia i la barregem amb tres cullerades de farina i tot el llevat fresc ben esmicolat. Ho deixem en un recipient tancat hermèticament (jo ho he fet un tupper) en un lloc càlid durant 15-20 min esperant que fermenti.



En un bol gran hi posem la farina en forma de volcà i hi anem afegint el sucre, la sal, les ratlladures, la llet, els ous, la massa que teníem reposant al tupper, l'aigua d'azahar i finalment la mantega desfeta (ho afegim per aquest ordre, no canvieu res). Removem fins que quedi una massa homogènia.

El traiem del bol i enfarinem la superfície de la taula.Comencem a amassar poc a poc, treballant la massa. Amb molt de carinyoooo!!!!

Una vegada amassada, li donem forma de bola i ho guardem en un bol en un lloc càlid i sense corrents. Jo vaig tapar la massa amb un drap humit calent (el vaig mullar i el vaig posar uns segons al microones), ben tapat sense que li toqui l'aire.

A les dues hores haurà d'haver doblat el seu volum i, sabeu què? Que aquesta vegada si!!! 

Primera fase superada!

Ara amassem poc a poc i suaument la caxo massa que ha quedat i comencem a donar-li forma de tortell. 

Per fer-ho, primer fem una bola i després amb un rodet d'amasar fem un forat. Un cop fet hi tirem una mica de farina a dintre i també als nostres dits i comencem a fer el forat.




Estirem fins deixar una forma circular, tenint en compte que el forat l'hem de fer una mica més gran per que reduirà el seu volum posteriorment. És important deixar el mateix gruix a tot el tortell per a que quedi més o menys regular.(*)




Ho hem de tornar a deixar reposar durant una hora aproximadament en un lloc calent. El que podeu fer (i funciona) és escalfar el forn a 50º, apagar-lo i després posar-hi el tortell a que creixi.
Mireu quina diferència.

Abans

Una hora després

Doncs ara només queda pintar-lo amb un ou batut i decorar-lo com més ens agradi. Jo hi he posat taronja, ametlles laminades...


Fornegem a 180º durant 20 minuts i ja està!!!!

NOTES IMPORTANTISSIMES!!!

(1*)L'aigua d'azahar i les ametlles laminades les vaig trobar al Carrefour i són de la marca Vahiné.

(1*)És molt important pintar amb ou batut tota la superfície del tortell. El que fa és protegir la superfície i si no el posem s'esquerdarà amb la calor. Quedarà igual de bo però no tan bonic.

Quan feu la rodona heu d'intentar que quedi el més regular possible. Per a anar treballant-lo s'ha de fer amb delicadesa treballant deixant el dit gros dintre la rodona i els altres per fora i anar estirant sense moviments bruscs.

A mi m'agrada l'artesanal i irregular per lo que no em preocupa massa la perfecció en aquest sentit.

Amb aquestes mesures queda un tortell mooolt gran!!! Està bé si sou molt gent però sinó en podeu fer un gran i un petit, dos mitjans....això com vulgueu.

PER A LA CREMA:

INGREDIENTS:

1 litre de llet

250 gr de sucre

6 rovells d'ous

100 gr de Maicena

Un tros de pell de llimona

2 barres de canyella

MÈTODE:

Posem una part del litre de llet en un recipient a part o hi afegim els rovells d'ou i la Maicena. Barregem bé fins que quedi tot dissolt (jo fins i tot li he donat un petit toc de batedora).

La resta la posem en una cassola a bullir juntament amb la pell de llimona, la canyella i el sucre. Deixem bullir un minut fins que el sucre s'hagi dissolt i la llet s'hagi empapat del gust de llimona i canyella.


Passat aquest temps extraiem la canyella i la llimona amb una espàtula i hi afegim la barreja dels rovells anterior. Anem remenant sense parar i veurem que es va espessint poc a poc. Quan ja estigui espessa traiem del foc la cassola i seguim remenant. No us espanteu si veieu que queden molts grumolls, és qüestió de seguir remenant i ja veureu que queda super cremosa i molt bona!




CONVERSATION

4 comentarios:

  1. Veig que al final aquesta massa no s'ha resistit, el tortell té una pinta espectacular.
    Gràcies per passar pel meu blog, m'ha agradat conèixer-te, la teva manera d'explicar m'ha agradat molt, tens un blog molt xulo. Ens anirem veient ;-)
    Petonets

    ResponElimina
  2. Hola Carmen! Moltes gràcies per la teva visita!

    Em fa molt ilusió que tu que tens aquest supeblog, pensis això del meu!

    Moltíssimes gràcies i t'aniré seguint!

    Petonets

    ResponElimina
  3. Hola!
    Encara que som al mes de febrer, deixa'm felicitar-te per aquesta recepta. Enguany em vaig atrevir a fer un tortell de reis després de "cotejar" diferents receptes que vaig trobar per internet... i em va quedar dur com una sabata (ja m'havien avisat que seria complicat...). Un desengany com una casa. Però l'altre dia et vaig veure per TV3 fent pastissets i... remenant el teu bloc (molt bonic!) vaig trobar aquesta recepta. Ho vaig veure tan bé on m'havia equivocat! En el segon llevat de la pasta. Total, que aquest cap de setmana m'he volgut treure l'espineta intentant de nou el tortell amb la teva recepta i... HA ESTAT UN ÈXIT!!! I tot gràcies a tu! És una gran idea això de posar les fotografies de "l'abans" i el "després". Resulta de gran ajuda quan et poses "mans a la massa". ;-P Molta sort amb el teu bloc i segueix fent receptes tan dolces.
    Núria

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ohhhhhhhhh!!!!!! Ohhhhhhhhh!!!!!! No saps la il·lusió al llegir aquestes paraules!!!! Però és que no ho saps prou! Fins i tot ho he penjat al facebook de Lo Cupcake, perquè amb missatges com el teu, em compensa tot l'esforç que porta el blog!
      L'any que ve faràs un tortell per reis que la teva família no em vodran cap d'altre. Me n'alegro moltíssim que t'hagi sortit, de veritat i encara m'agrada més haver-te ajudat!
      Segueix així de maca i qualsevol cosa, estic per aquí!
      Moltes gràcies, guapa!
      P.D. Moltes gràcies....t'ho he dit ja? jejejejeje

      Elimina

Subir