Regal al karma en forma de compota de poma



-          No us aixecareu de la taula fins que no us hagueu acabat el plat.



Va sentenciar la meva mare autoritària. I per si no n’hi hagués prou afegia:



-          I encara queda la fruita!





Nooo, la fruita noo!!!! La Pili i jo, mal menjadores de naixement, patíem un trauma a cada una de les menjades. 

Potser per a nosaltres ho era, per a muns pares es convertia en un autèntic calvari.


I allí estàvem, assegudes a la taula, cada vegades més encongides o encorbades, i mossegant durant llaaaargs minuts el mateix tros de menjar. 


Cap a la dreta, cap a l’esquerra, a dalt a baix, que si gira, que si tomba i aquella bola cada vegada era més gran i més gran i ,més dura i més seca! 

Quelcom estrany ens passava a la boca que convertia un petit, més aviat diminut, tros de carn en una enorme massa triturada i seca. Però enorme, enorme!



I muns pares desesperadets, uns pares que nosaltres veiem com a cruels e inhumans que ens feien menjar de totes totes.





-          No puuuc... – deies mentre t’escorries un mica més encara per la cadira.



Crec que no hi havia cosa pitjor per a mi, que un tall de bistec . De fet, avui en dia, que sóc ama i senyora del meu menú, no l’incloc mai. Mai.


I la meva mare, en un dels seus moments de desesperació en el que ja s’acostava l’hora d’anar a l’escola i quedava mig bistec al plat va tenir una gran idea. 


Tan bona era la idea que passats els anys, la recordo com si fos ahir.


Per mi que va pensar, “què puc fer per a canviar el gust del bistec i que li passi més ràpid? A veure...Ah, ja sé!”



I llavors va introduir a la meva boca un tros de bistec amb..amb...plàtan mentre deia una amenaçador:



-          I si treus la bola te la tornaràs a menjar.





Però això que és? La barreja de textures i temperatures! Però, però....Jo no em veia però m’imagino amb aquella bola allí perenne ara amb tros de plàtan per allà flotant, sempre a la galta dreta, amb els ulls mig aclucats caient fins i tot una llagrimeta de fàstics.



No menja la gent meló en pernil? Doncs apa, havia nascut una Ferran Adrià a cal Moya!




Però allò no era suficient per estovar els ànims de la meva mare que la pobra ara em diu: 

- Tenir un fill que mengi mengi bé és tenir una joguina.



Conta la llegenda (la meva pobra mare) que en una de les meves superboles es va fer tard. Era hora d’anar a escola, i corrent corrent m’hi va enviar.





Quina va ser la seva sopresa quan al tornar jo portava quelcom extrany a la boca. Un espècie de bola...un chiclet?
No.

La bola de bistec. Sí senyors, es veu que vaig estar les dues hores d’escola amb aquella cosa a la boca, fent cas a la meva mare de que el menjar no es tira i les boles de menjar no s’escupen. 

Bona nena. Allò ara, devia tenir vida pròpia. 



Quina llàstima no recordar la cara de la meva pròpia mare. Jo segurament hagués amorrat el cap de la nena a la brossa i li hagués dit “escup, escup” sense ni tan sols mirar-la.





I després tocava el torn a la fruita, a la tant temuda fruita. I no valia  barrejar-la amb xocolata! Catàstrofe. 


No sabien com fer-s’ho els nostres pares per a que la mengéssim. Primer fèiem formes amb els galls de les mandarines; que si una casa, que si un cotxe...però ja van veure que allò no resultava gaire efectiu. 

Fer figuretes en fèiem, però menjar-les doncs ja no.


Així que ja veies al meu pare menjant una tallada de meló mentre deia:



-          Mmmmm...què bo! Però que bo que està!!





I ma germana i jo el miràvem amb la boca oberta i, tot s’ha de dir, un pèl incrèdules.



-          Anna en vols?

-          Ah, doncs si. Ohh! Què està bo!



I llavors mun pare col·locava una tallada d’aquest meló a la taula, davant seu.





-          Que ningú m’agafi aquesta tallada, eh! Que ara vinc! Anna vigila que ningú no me la prengui. – deia com si en aquella casa visquéssim vint persones.



I quan tots dos marxàvem, ma germana i jo ens aixecàvem a corre cuita , robàvem la tallada de meló i ens la menjàvem!



Objectiu complert!




El tema del menjar a casa meva sempre ha estat tota una història, i reconec que pels meus pares, de les complicades.

A casa la iaia, els caps de setmana no hi havia cap problema per que sempre hi havia “llepolia”! Solia ser menjar igualment sa però diferent del diari i sobretot fet per la meva àvia. Allí no feia falta que ningú ens digués que havíem de menjar.




Com ens els macrodinars amb els amics dels meus pares i els seus fills de la nostra edat. Com es deu fer a quasi totes les cases, seien al nens a una punta de la taula, sovint en una més baixeta. 

El meu pare, gran maniàtic de l’ordre a la taula i obsessionat en que ningú comenci a menjar abans que tothom estigui assegut:



-          No mengeu fins que us ho diguem. No es toca res, eh!




Dit i fet, ma germana i jo ben quietes. Ni una patateta chip, ni una oliveta. Però és clar, resulta que es posen a menjar i els meus pares s’obliden de dir-nos que ja ho podíem fer nosaltres també. 

Així que tothom jalan i la Pili i jo, mirant i esperant el tret de sortida. Sort que al final se’n van adonar, sinó ja no ens queden patates!


Si ja els hi dic jo, massa bones us em sortit, massa bones!




D’adults la cosa ha canviat i som bones menjadores, potser poca quantitat. Però és que per a mi, l’àpat és un simple tràmit per arribar als postres, sempre ho diré això.


Quan algun diumenge anem a dinar a casa reconec que em delecto amb les exquisideses fetes pel meu pare. Hagués hagut de muntar un restaurant perquè no pot cuinar més bé. 



Però una condició sine qua non  per dinar a casa d’ells és l’ordre. Ell estableix un ordre al que t’hi has de cenyir i no hi ha més. Primer la crema de no sé què, però si resulta que t’agradaria anar picant alguna carxofeta....Meeeccc! Error, no pots.



Si primer va la cullerada de tàrtar, després la crema, després la carn per que està a la temperatura no sé què, i l’acompanyament estratègicament servit, és així i punt.

Tots seguim un ordre, com bons nens. Com sempre, es veu.




Doncs per recordar aquells anys i per a que si algun dia tinc fills no siguin com jo, li regalo al passat uns postres a veure si em compensa les meves malifetes en un futur!


Espero que el karma rebi aquest present en forma de compota de poma idel per a ....barrejar amb el bistec, eh mama?





COMPOTA DE POMA

Recepta de All Recipes



INGREDIENTS:

-        4 pomes pelades i tallades a cubs

-        185 ml d'aigua

-        60 gr de sucre blanc

-        canyella



PROCEDIMENT:



En una olla barregem les pomes, l'aigua, el sucre i la canyella. Tapem l'olla i cuinem a foc mitjà-lent durant 15-20 minuts, fins que les pomes estiguin ben toves.



Quan estigui fred, anem aixafant les pomes amb una forquilla o amb un triturador.



NOTES:

-        La compota de poma es pot menjar posant-le de topping del yougurt, o topping de gelat o sandwich de crema de cacauet amb compota, o combinat amb entrepà calent de pollastre....hi ha mil combinacions.

Ara bé, estigueu atents a la meva proposta aquesta setmana.

CONVERSATION

6 comentarios:

  1. Neus, has descrit el que passava a casa, amb ma germana quan era petita!!!! El tema bola era el pa nostre de cada dia!!! I ara, la meva filla petita, s'ha arribar a adormir sobre el plat!!! Quina raó que té la teva mare quan lloa les virtuts d'un nen que menja bé! Sort que en tinc dues de molt i molt bones menjadores...que si no es per parar boig! La compota i les fotos delicioses!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jajaja! Quina gràcia Mònica. La meva mare mai m'havia contat que em quedés adormida però imagino la teva desesperació!!

      Sort que ets bona cuinera i de gran ho agraïrà!

      Molts petonets!

      Elimina
  2. M'he recordat de la meva germana petita i "llepafils" llegint la teva entrada XD
    Xulíssimes aquestes fotos!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Eva! Si, crec que a cada casa n'hi ha un de nen mal menjador!

      Molts petonets i gràcies per comentar!

      Elimina
  3. Excel.lent historia!! La visc ara amb els meus fills i el truc del papa funciona, i tant ke si!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. JAjajja! Es que els trucs passen de generació en generació! I sort d'això!

      Gràcies per passar-te per aquí i comentar Albert!!!
      Molts petonets

      Elimina

Subir