Una sueca i com fer uns semlor



Conversant amb ella se m'il·lumina la mirada mentre no puc deixar de pensar que de gran vull tenir la seva energia, la seva vitalitat, la seva capacitat d'adaptar-se a tot i a tots.
Aquesta sueca em té el cor robat. Una dona d'avançada edat que no se'n perd ni una. Guanyadora d'un concurs de truites que ningú pensava que una sueca podria guanyar.
Però no la coneixien a ella!
Unes ganes que tinc d'anar a Suècia! I tantes coses per fer abans que encara no he pogut!
 Ella és el màxim exponent d'aquest país, ella és el màxim exponent de la cultura que em descriu amb passió. Tinc ganes de trepitjar Stockholm, tinc ganes de passejar pels seus carrers tot i sabent que seran freds, fredíssims. No puc viatjar a l'estiu però, si fes falta, a l'hivern hi aniria.
Crec que ella veu la meva il·lusió i crec que li agrada. El primer dia que em va dir que era Sueca, no vaig poder evitar fer un ampli somriure mentre em quedava ansiosa per a que m'expliqués més i més.

 Vull passejar-me pels carreronets de l'encisadora Gamla Stan, endisar-me en l'estil medieval de carrers empedrats.
Vull impregnar-me de la llum d'Estockholm, aquesta groguenca dels edicifis a la nit, que surt a les fotografies. O la llum grisosa que desprèn la neu de les teulades.

 I si hi ha neu, se'm congelaran els peus, passaré fred i lliscaré i potser cauré però és igual perquè ho estaré fent a Stockholm.
M'encanta la seva bellesa i ara vull sentir la seva olor, el seu soroll i que quedi al meu cap, allí ben guardadet.
 Diuen que quan tens tanta il·lusió amb quelcom, al final t'acaba decebent. Potser si....però... no crec!

 I llavors em trobo amb ella, la sueca, i li pregunto amb moderació. Crec que deu pensar que sóc una mica pesada. Li parlo del Stockholm street style, el blog de moda que m'encanta i ella torna a somriure. Deu pensar que sóc una mica friki.
 Admiro a la sueca, una senyora capaç d'adaptar-se a tot, directora de no sé quantes coses (mentiria si les hagués de dir), guanyadora de concursos de truites de patates i...sueca!

 Ara va anar a fer una visita a la seva família i no va dubtar en compartir en mi enllaços de botigues de cupcakes d'allí. Cupcakes i Stockholm, tot a la mateixa frase, tot en un mateix context!!!! Vull anar, vull anar!
Entre les coses que he après de la sueca en puc extreure'n un-s meravellosos "bollos suecos" o  com en diuen ells, Semlor o Semla. (sí, així he d'anar acostumant-me als noms per a quan hi vagi). Deliciosos bollets, farcits de crema d'ametlla i nata per sobre! mmmmm.....!

 Segons he llegit, antigament es servia el Dimarts abans de Carnaval. Avui en dia els podem trobar a les pastisseries desde Nadal fins a la Pasqua.
Són una mica densos, així que serveixen amb una miqueta de llet amb canyella. Espero que us agradin!
 PD. Us demano disculpes a tooooots per trigar tant en penjar una recepta! Ho sento però tinc el forn trencat i poc temps, combinació impossible de compaginar amb un blog!


SEMLA,SEMLOR
Recepta de Call me cupcake
Per 8-9 semlor
Ingredients pa de pessic:
25 gr de llevat fresc
125 ml de llet fresca
325 gr de farina
1 ou M
50 gr de sucre normal
1/2 culleradeta de llevat en pols
2 culleretes de llavors de cardamom
Una culleradeta de sal
100 gr de mantega, tallada a trossos
 Esmicolar les llavors de cardamom amb un morter. Desfer el llevat fresc amb la llet i batre fins que s'integri. Afegir la resta d'ingredients, excepte la mantega i barrejar amb el gancho de la batedora durant uns 5 minuts. 

 Afegir després la mantega poc a poc. 

 Treballar la massa durant uns 10-15 minuts o fins que estigui suau i elàstica, fins que la massa no s'enganxi. La deixem reposar 10 minuts al mateix bol, tapat amb un tovalló.

 Passats aquests fem boles d'aproximadament 80 gr i les treballem arrodonint-les, fent pressió amb la palma de la mà. Posem les boles a la safata del forn, separades entre elles i deixem reposar durant una hora (si és una hora i mitja millor) també tapat amb un tovalló.
  
Abans

Després
Escalfem el forn a 225ºC.
Pintem els bollos amb l'ou i els posem al forn durant 10-13 minuts. 

Quan estiguin els deixem refredar en una reixeta.
Crema d'ametlles:
125 gr d'ametlles pelades
100 gr de sucre normal
2-3 cullerades d'aigua
mitja culleradeta de llavors de cardamom
1/2 culleradeta d'extracte de vainilla
25 gr d'ametlles torrades i finament picades
nata a ull
Escaldem 100 gr d'ametlles: posem l'aigua a ebullició, tirem les ametlles i bullim durant un minut.
Torrem 25 gr d'ametlles: posem les ametlles trossejades al forn a 175ºC durant 5 minuts.
Barregem aquestes ametlles amb el sucre i ho triturem finament.
Afegim aigua si es necessari per a que quedi una pasta.
Afegim després la vainilla i les ametlles torrades trossejades finament.
Tallem la part superior del bollo i buidem la molla de dintre. 





Barregem aquesta molla amb la barreja anterior de les ametlles i hi afegim finalment la nata que ens sembli necessari per aconseguir una consistència desitjada.
NATA:
Montar 350 ml de nata amb una cullerada i mitja de sucre i vainilla.
MUNTATGE:
Farcim el bollo amb la pasta d'ametlles.

 Amb una boquilla 1M posem la nata muntada per sobre, posem la tapa i hi tirem sucre glasé per sobre.

CONVERSATION

8 comentarios:

  1. Ostres, aquests no els vaig tastar quan vam estar a Suècia!!! Hi vam anar a l'estiu, i ens va encantar...a mi també em feia molta il·lusió perquè havia llegit un munt de novel·les policíaques que passaven a aquell país, i, a part de la capital, vaig visitar algunes ciutats emblemàtiques a nivell literari, com Ystad, el poble de l'inspector Wallander d'en Mankell. Ja veus, jo també sóc força friki, i arrossego a la família a aventures extravagants! A mi no em va decebre gens ni mica, i hi tornaria amb els ulls clucs, i si arribo a tastar aquestes brioixos...ja no me'n poden fer fora!!! Petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Una cosa està clara Monica....tu i jo ens hem de conèixer, cada vegada ho veig més clar! Jajjajaja!!!!

      Molts petonets!

      Elimina
  2. L'altre dia llegia que aquesta era la proposta de Bake the World per aquest mes i, com no sabia què eren els semlor, vaig estar mirant per la xarxa. Aquests que presentes tenen un aspecte exquisit, quines ganes de fer-los una mossegada! I amb recepta sueca, ja és insuperable. Sort amb el forn! Petons.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs sí que surten bons! Són més espessos del que estem acostumbrats aquí, però banyadets amb llet.....mmmmmm!!!!!!!!

      Elimina
  3. No coneixia aquest pastisset i ha de ser una delicia! M'apunto el nom i la recepta!
    Com sempre un plaer llegir les teves receptes!
    Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jajajaj! Moltíssimes gràcies guapa! És molt fàcil així que si t'animes, ens expliques que tal!
      Molts petonets!

      Elimina

Subir